Influenza vaccinationenInfluenza 01

 

Influenza vaccination

Er du 65 år eller derover?
Dit immunforsvar svækkes naturligt med alderen. Derfor har du som ældre øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza – også selvom du er rask og aldrig    har haft influenza før. Der er større risiko for at få følgesygdomme som lungebetændelse, og du kan blive mere afkræftet, fordi det tager længere tid at         komme på højkant igen.

 

Herunder kan du se, hvem der er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination.

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til en af grupperne, kan du kontakte lægen, som kan hjælpe med at vurdere, om vaccinationen er relevant for dig.

Følgende borgere er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination hvert år fra den 1. oktober til 15. januar:

 • Personer der er fyldt 65 år inden den 15. januar 2022
 • Førtidspensionister
 • Kronisk syge med følgende lidelser, efter en lægelig vurdering:
  o Kroniske lungesygdomme
  o Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  o Diabetes 1 eller 2
  o Medfødt eller erhvervet immundefekt
  o Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  o Kronisk lever- og nyresvigt
  o Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
 • Personer med andre alvorlige sygdomme hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
 • Svært overvægtige (vejledende BMI > 30) efter lægelig vurdering
 • Alle gravide i 2. eller 3. trimester
 • Husstandskontakter til personer med medfødt eller erhvervet immundefekt kan efter lægelig vurdering tilbydes vaccination. Ved husstandskontakter forstås medlemmer af husstanden samt personer med lignende tæt kontakt.
 • Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgave med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza, herunder:

 

Nedsæt din risiko
Vaccinationen nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret. Tilbuddet om gratis vaccination varer fra 1. oktober til den 15. januar 2022.

 

Vaccination i oktober
For at få den optimale effekt af vaccinationen er det vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter. Det er bedst at blive vaccineret fra starten af oktober måned. Der går nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte. Beskyttelsen varer i cirka seks måneder.

 

Vaccination i lægehuset
I 2021/22 kan du kun blive vaccineret uden forudgående tidsbestilling: fredag d.  1. oktober mellem kl. 8.15 og 15.45.

HUSK der anbefales fortsat at man har mundbind på i venteværelset.

Husk sygesikringskort !

Vaccination i eget hjem
Har du svært ved at færdes ude, og derfor ikke kan komme i lægehuset, kan du blive vaccineret hjemme. Har du en ægtefælle, og er denne fyldt 65 år, kan I blive vaccineret samtidig. Kontakt lægehuset for at høre mere om muligheden for at blive vaccineret hjemme.

Vi afvikler influenza vaccinations hjemmebesøg: tirsdag d. 12. oktober mellem 9.00 og 15.00

 

Hører du ikke til risikogrupperne
Hvis du ikke hører ind under risikogrupperne, kan du godt blive vaccineret alligevel. Det koster 180,00 kr.  Du er velkommen til at booke en tid, men kan først blive vaccineret efter d. 24. oktober.

Vaccinens effekt
Vaccinens effekt holder kun cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, idet influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Du skal derfor vaccineres hvert år.