Ørevoks

I øregangen sidder små hårsække og små kirtler, som danner ørevoks. Ørevoksen beskytter øret mod infektion, og øregangen er fra naturens hånd selvrensende.

Normalt flyder ørevoks ud af sig selv og vaskes let bort. Nogle har kun lidt ørevoks, mens andre har meget. Når ørevoksen ikke af sig selv kommer ud af øret, kan der dannes en prop.

Årsagen kan være stor produktion af ørevoks, en trang eller buet øregang eller kraftig hårvækst i øregangen.
Fremmedlegemer i øregangen som f.eks. høreapparater samt hyppig brug af vatpinde øger ofte dannelsen af ørevoks.
En prop af ørevoks i øregangen giver ofte en klap-fornemmelse, og som regel får man nedsat hørelse. Hørelsen reduceres ofte yderligere, hvis man får vand i øret.
Man må aldrig prøve at fjerne voksproppen med en hårnål, clips, tændstik eller lignende. Det kan beskadige øregangens tynde hud, og der kan komme en smertefuld betændelse i øret. Der må heller ikke bruges en vatpind langt inde i øret, da man bare presser ørevoksen længere ind i øregangen.
Ørevoks, der er presset ind i den inderste del af øregangen har meget svært ved at komme ud igen, og der dannes en prop.

Øreskylning - billede

Øreskylning

Inden øreskylning skal du gøre følgende:

Du skal opbløde proppen i øret inden konsultationen. Det gøres ved at du drypper 3-4 dråber olie i øret (det kan være madolie eller glycerin) og sætter en tot vat (evt. vandskyende, fås på apoteket) i øret inden sengetid og lader det virke natten over.

Ved store propper, kan det være nødvendigt at gentage drypning med olie 2-3 gange.

Det er vigtigt, at denne procedure følges, da det ellers kan være meget vanskeligt og til tider umuligt at få voksproppen ud, og det er til gene for slimhinden i øret.

Selve øreskylningen foregår med en øresprøjte med ca. 370 varmet vand, og øret skylles til voksproppen løsner sig.

Hvis proppen ikke kan fjernes, kan det være nødvendigt, at du skal henvende dig til en øre-, næse- halslæge,
Der kræves ingen henvisning til øre-næse- hals læge.

Udskriv vejledningen: Øreskylning